Preview

Food Industry: Science and Technology

Advanced search

Investigation of the content of antibiotics in food products

https://doi.org/10.47612/2073-4794-2023-16-l(59)-85-94

Abstract

   The article considers one of the most important problems of modem science and practice concerning the safety of products and their role in the structure of consumer products. The study of raw materials and food products for the content of antibiotic components is an urgent task, since an increase in productivity and, as a result, a reduction in the cost of production in animal
husbandry and poultry farming is achieved with the rational use of antibiotics and growth stimulants. Domestic producers of agricultural products using antibiotics, mycotoxins, pesticides and growth stimulants in accordance with their technological regulations must guarantee the safety of products for human health. The World Health Organization (WHO) recommends reducing the use of antibiotics in animal husbandry as much as possible. A rational approach to the use of antibiotics in animals and humans will preserve the activity of these drugs for further use in medicine. Due to the fact that the groups of antibiotics used in humans and animals in agriculture are the same, residual amounts of antibiotics in food products contribute to the emergence of resistant strains of microorganisms in humans. Accordingly, people who use such products develop immunity to taking antibiotics, and in order to obtain the expected effect during treatment, larger doses and stronger drugs are required. Prolonged use of food containing residual amounts of antibiotics, as well as taking antibiotics for therapeutic purposes, can cause adverse health consequences, such as allergic reactions, immune suppression, dysbiosis and toxic effects on the body. To ensure the safety of human health, the maximum permissible norms of daily intake of antibiotics with food have been developed. The residual content of these potentially dangerous compounds in the finished product must be below the maximum permissible levels defined by legislation. The review presents modem methods for investigating residual concentrations of antibiotics, in particular, the method of enzyme immunoassay (hereinafter ELISA) and monitoring of food for traces of antibiotics in 2022 are considered in more detail. The ELISA method is defined by the EU Directive 657/2002 as one of the methods of control of harmful substances and today is one of the most common methods in the world for conducting screening studies of residual amounts of a huge range of harmful substances from antibiotics and mycotoxins to pesticides and dioxins.

About the Authors

A. A. Sulkovskaya
RUE “Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Food”
Belarus

Anastasia Alexandrovna Sulkovskaya, Chemical engineer of the 2nd category

Republican Control and Testing Complex for Food Quality and Safety

220037

29 Kozlova str.

220037

29 Kozlova str.

Minsk



I. М. Pochitskaya
RUE “Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Food”
Belarus

Irina Mikhailovna Pochitskaya, Doctor of Technical Sciences, Leading Researcher — Head of the Research Group

Republican Control and Testing Complex for the Quality and Safety of Food Products

220037

29 Kozlova str.

Minsk



N. V. Komarova
RUE “Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Food”
Belarus

Natalia Viktorovna Komarova, PhD (Engineering), Deputy Director General for
Scientific Work and Standardization

220037

29 Kozlova str.

Minsk



References

1. Бельтюкова, С. В. Методы определения антибиотиков в пищевых продуктах (Обзор) / С. В. Бельтюкова, Е. О. Ливенцова // Методы и объекты химического анализа. — 2013. - Т. 8, № 1. - С. 4-13.

2. Бузмакова, У. А. Химическая классификация и методы определения антибиотиков / У. А. Бузмакова, О. С. Кудряшова // Вестник Пермского университета. Серия: «Химия». — 2018. — № 1. — С. 6-28.

3. Chafer-Pericas С. Fast screening methods to detect antibiotic residues in food samples / C. Chfer-Peric6s, B. Maquieira, R. Puchades // Trends Anal Chem. 2010; 29: 1038—1049.

4. Білоусов, Ю. Б. Взаемодія лікарськйх препаратів з іжею / Ю. Б. Білоусов, К. Г. Гуревич // Фармацевтичний журнал. — 2002. — № 6. — С. 42—45.

5. Чекман, I. С. Клініко—фармакологічні властйвості антйбіотйків / I. С. Чекман // Сучасні інфекціі'. — 2001. — № 2. — С. 76—89.

6. Азибекян, А. С. Антибиотики в нашей пище / А. С. Азибекян, В. А. Курысько, Г. Н. Заичко // Успехи в химии и химической технологии. — 2013. — № 5. — С. 123—126.

7. Доротова, А. Практическая реализация методов определения антибиотиков в молоке / А. Доротова, Е. Хрущева // Молочна промйсловість. — 2009. — № 9. — С. 46—48.

8. Современные методы определения антибиотиков в биологических и лекарственных средах (обзор) / Е. Г. Кулапина [и др.] // Антибиотики и химиотерапия. — 2009. — № 54. — 60 с.

9. Бельтюкова, С. В. Методы определения антибиотиков в пищевых продуктах (Обзор) / С. В. Бельтюкова, Е. О. Ливенцова // Методы и объекты химического анализа. — 2013. — Т. 8, № 1. - С. 4-13.

10. Wenhna, Zh. Direct chiral separation of caderofloxacin enantiomers by HPLC using glucoprotein column / Zh. Wenhna // Журнал аналитической химии. — 2006. — Vol. 61, № 11. — С. 1182—1184.

11. Бельтюкова, С. В. Использование f-f люминесценции ионов Еu(III) и Тb(III) в анализе лекарственных препаратов / С. В. Бельтюкова, А. В. Егорова, О. И. Теслюк // Украинский химический журнал. — 2000. — Т. 66, № 10. — С. 115—121.

12. Navalort, A. Determination of ciprofloxacin in human urine and serum samples by sohd-phase spectrofluorimetry / A. Navalon., O. Ballesteros, R. Blanc // Talanta. — 2000. — Vol. 52, № 5. - P. 845-852.

13. Битюкова, E. О. Определение окситетрациклина в молоке с использованием сенсибилизи­рованной люминесценции ионов европия (III) / Е. О. Битюкова [и др.] // Віснік ОНУ. — 2004. — Т. 9. — В. 6. — С. 95—103.

14. Капитан-Валвей, Л. Ф. Использование оптически прозрачных мембран для предварительного концентрирования и прямого фосфориметрического определения фармацевтического препарата флумехин / Л. Ф. Капитан-Валвей [и др.] // Журнал аналитической химии. — 2005. — Т. 60, № 11. — С. 1135—1140.

15. Singleuse phosphorimetric sensor for the determination of nalidixic acid in human urine and milk [L. F. Capitan-Vallvey, O. M. A. Al-Barbaravi, M. D. Femades and others] // Analyst. — 2000. - Vol. 125, №11. - P. 2000-2005.

16. Shen X., Chen J., Lv S., Sun X., Dzantiev B. B., Eremin S. A., Zherdev A. V., Xu J., Sun Y., Lei H. Fluorescence polarization immunoassay for deter- ruination of enrofloxacin in pork Uver and chicken. Molecules. 2019; 24: 4462. doi: 10.3390/molecules24244462.

17. Raksawong P., Nurerk P., Chullasat K., Kanatharana P., Bunkoed O. A pol- ypyrrole doped with fluorescent CdTe quantum dots and incorporated into molecularly imprinted silica for fluorometric determination of ampicillin. Microchim Acta. 2019; 186: 338. doi: 10.1007/s00604-019-3447-0.

18. Толстенко, Ю. В. Визначення вмісту окситетрациклина гидрохлориду в молочних продуктах електрохімічнймй методами / Ю. В. Толстенко, Т. Д. Смирнова, В. І. Ткач // Вопросы химии и химической технологии. — 2010. — № 5. — С. 84—87.

19. Шведен, Н. В. Ионометрическое определение ß-лактамных антибиотиков / Н. В. Шведен, С. В. Боровская // Журнал аналитической химии. — 2003. — № 58 (11). — С. 1208— 1213.

20. Wong A., Santos А. М., Cincotto F. H., Moraes F. C., Fatibello-Filho О., Soto- mayor M. D. P. T. A new electrochemical platform based on low cost nano- materials for sensitive detection of the amoxicillin antibiotic in different matrices. Talanta. 2020; 206: 120252. doi: 10.1016/j.talanta.2019.120252

21. Алсовэйди, А. Методы и подходы для определения антибиотиков / А. Алсовэйди, О. А. Караваева, О. И. Гулий // Антибиотики и химиотерапия. — 2022. — № 67: 1—2. — С. 53—61.

22. Di, С. А. Liquid chromatographic — mass spectrometric methods for analyzing antibiotic and antibacterial agents food products / Di C. A., Nazzari M. // J. Chromatogr. A. — 2002. —974 (1-2). - P. 53-89.

23. Кирпичная, В. К. Контроль содержания антибиотиков в пищевых продуктах хроматографическими методами / В. К. Кирничная // Пищевая промышленность. — 2013. — № 8. — С. 52-53.

24. Краснова, Т. А. Идентификация остаточных количеств антибиотиков в пищевых продуктах методом масс-спектрометрии / Т. А. Краснова, В. Г. Амелин // Пищевая промышленность. — 2013. — № 1. — С. 24—26.

25. Илларионова, Е. А. Высокоэффективная жидкостная хроматография. Теоретические ос­новы метода : учебное пособие / Е. А. Илларионова, И. П. Сыроватский ; ФГБОУ ВО ИГМУ Минздрава России, Кафедра фармацевтической и токсикологической химии. — Иркутск : ИГМУ, 2018. - 50 с.

26. Жебентяев, А. И. Иммуноферментный метод анализа / А. И. Жебентяев, Е. Н. Каткова // Вестник фармации. — 2013. — № 2. — С. 90—97.

27. Клиническая лабораторная диагностика / Н. В. Свежова [и др.]. — Санкт-Петербург, 2008. - № 1.

28. Wang, S., Xu В., Zhang Y., Не J. X. Development of enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) for the detection of neomycin residues in pig muscle, chicken muscle, egg, fish, milk and kidney. Meat Sci. 2009; 82: 53—58. doi: 10.1016/j.meatsci.2008.12.003. Epub 2008 Dec 14.

29. Буркин, M. А. Методы санитарного контроля животноводческой продукции. Иммуноферментный анализ левомицетина / М. А. Буркин, Г. П. Кононенко, А. А. Буркин // Сельско­хозяйственная биология. — 2012. — № 4. — С. 113—119.

30. Баранов, А. В. Основы физики гибридных наноструктур [Электронный ресурс]: учебное пособие / А. В. Баранов. — Санкт-Петербург: Университет ИТМО, 2014. — 125 с.

31. Инструкция по обработке результатов исследований с помощью программного обеспечения RIDA SOFT Win [Электронный ресурс]. — Владимир: ООО «НеоТест». — 21 с.


Review

For citations:


Sulkovskaya A.A., Pochitskaya I.М., Komarova N.V. Investigation of the content of antibiotics in food products. Food Industry: Science and Technology. 2023;16(1):85-94. (In Russ.) https://doi.org/10.47612/2073-4794-2023-16-l(59)-85-94

Views: 495


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-4794 (Print)