Preview

Food Industry: Science and Technology

Advanced search

Assessment of the quality of broiler chicken parts obtained under different cutting schemes

Abstract

The results of studies to determine the massometric characteristics (“meatiness index” and “lean meat index”), as well as nutritional (protein and fat content, their ratio) and energy value of a wide range of parts of broiler chicken carcasses obtained from cutting according to patterns that served as the basis for improving the assortment of the state standard. 

About the Authors

A. V. Meliashchenia
RUE RUE “Scientific and Practical Center for Foodstuffs of the National Academy of Sciences of Belarus”
Belarus

Meliashchenia Aliaksei Viktorovich, PhD (Economic), Associate Professor, General Director

29, Kozlova str., 220037, Minsk



O. G. Khodoreva
RUE “Institute of Meat and Dairy Industry”
Belarus

Khodoreva Olga Gennadievna, head of the sector for standardization and rationing of the meat industry

172, Partizansky Ave, 220075, Minsk



K. A. Marchenko
RUE “Institute of Meat and Dairy Industry”
Russian Federation

Marchenko Kristina Alexandrovna, researcher of sector of standardization and rationing of meat industry

172, Partizansky Ave, 220075, Minsk



References

1. Меяещеня, А. В. Разработка технологии разделки тушек птицы, обеспечивающей расширение ассортимента выделяемых частей и их высокие потребительские характеристики / А.В. Мелещеня, О.Г. Ходорева, К. А. Марченко // Актуальные вопросы переработки мясного и молочного сырья. — 2023. — №17, — С. 306-316.

2. Антонова, Е. Н. Разработка технологической схемы разделки оленины : автореф. дис. ... канд. техн. наук : 05.18.04 / Е. Н. Антонова ; ГНУ ВНИИ мясной промышленности им. В.М. Горбатова Россельсхозакадемии. — Москва, 2012. — 27 с.

3. Татулов, Ю. В. Новая схема разделки свинины на отрубы / Ю.В. Татулов И.В. Сусь, Т.М. Миттельштейн, С.Б. Воскресенский // Все о мясе. — 2009. — №2. — С. 22-25.

4. Рогов, И. А. Химия пищи. Принципы формирования качества мясопродуктов / И.А. Рогов, А.И. Жаринов, М.П. Воякин. — СПб.: Издательство РАПП, 2008. — 340 с.

5. Мясо птицы. Технические условия: СТБ 1945-2023. — Введ. 01.04.2024. — М инск: Белорус, гос. ин-т стандартизации и сертификации, 2024. — 32 с.

6. Пищевая продукция в части ее маркировки: ТР ТС 022/2011 : принят 09.12.2011 : вступ. в силу 01.07.2013 (переиздание январь 2019) / Евраз. Экон. Комис. — Минск, 2019. — 23 с.

7. Промышленное птицеводство: монография / Ройтер Я. С. [и др.]; ред. В. И. Фисинин; Федеральное государственное бюджетное научное учреждение Федеральный научный центр «Всероссийский научно-исследовательский и технологический институт птицеводства» Российской академии наук. — Москва: ФНЦ «ВНИТИП» РАН, 2016. — 534 с.


Review

For citations:


Meliashchenia A.V., Khodoreva O.G., Marchenko K.A. Assessment of the quality of broiler chicken parts obtained under different cutting schemes. Food Industry: Science and Technology. 2024;17(2):60-64. (In Russ.)

Views: 120


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-4794 (Print)