Preview

Food Industry: Science and Technology

Advanced search

Potential of underused berry crops growing in the territory of the Republic of Belarus

Abstract

An important role in the prevention of non-communicable diseases belongs to functional foods, which make it possible to enrich the diet with physiologically functional food ingredients that help maintain and improve human health. The purpose of the work is to study the influence of littleused berry raw materials growing on the territory of the Republic of Belarus on the technological, physicochemical and organoleptic indicators of fruit and vegetable products. The work established that fruit and berry raw materials are a complete source of various biologically active substances, such as vitamins, polyphenolic substances, organic acids, sugars, macro- and microelements, dietary fiber, required for the daily synthesis and construction of cells, as well as the implementation of normal metabolic processes and other functions in the human body. The work also presents characteristics of berry raw materials in terms of area of application, content of macro- and microelements, vitamins, and organoleptic characteristics. The results of a descriptor evaluation of apple juice with pulp, apple nectar without pulp, pumpkin nectar with pulp, carrot nectar with pulp, apple puree, tomato puree, carrot puree with the addition of rose hip, hawthom, sea buckthom and honeysuckle puree are presented. Modeling laboratory samples with different contents of honeysuckle, hawthom, and sea buckthom purees at concentrations of 5%, 10%, 15%, 20% made it possible to obtain products with a fairly pleasant taste and aroma, without the manifestation of négative descriptors. As a resuit of the work done, it was established that the fïnished products are a source of minerais (potassium, magnésium, phosphoms, calcium, iron and zinc), B vitamins (B1, B2, B6, PP), vitamin C and |3-carotene.

About the Authors

K. S. Ryabova
RUE “Scientific and Practical Center for Foodstuffs of the National Academy of Sciences of Belarus”
Belarus

Ryabova Kristina Svyatoslavna, PhD (Engineering), Head of the Republican Control and Testing Complex for Food Quality and
Safety

29 Kozlova St., 220037, Minsk



I. M. Pochickaya
RUE “Scientific and Practical Center for Foodstuffs of the National Academy of Sciences of Belarus”
Belarus

Pochitskaya Irina Mikhailovna, Doctor of Technical Sciences, Chief Researcher - Head of the Research Group of the Republican
Control and Testing Complex for the Quality and Safety of Food Products 

29, Kozlova str., 220037



M. S. Alekseenko
RUE “Scientific and Practical Center for Foodstuffs of the National Academy of Sciences of Belarus”
Belarus

Alekseenko Margarita Sergeevna, PhD (Engineering), Head of the GMO determination group of the Republican Control and Testing
Complex for the Quality and Safety of Food Products

29, Kozlova str., 220037, Minsk



References

1. Продукты пищевые. Продукты пищевые функциональные. Термины и определения : ГОСТ Р 52349-2005. — Введ. 31.05.2005. - М.: Стандартинформ, 2006. — 3 с.

2. Степычева, Н.В. Разработка функциональных продуктов питания. 4 .1 . Научные основы создания продуктов функционального питания: учеб, пособие / Н.В. Степычева; Иван. гос. хим.-технол. ун-т. — Иваново, 2012. — 81 с.

3. Научные основы здорового питания / В.А. Тутельян [и др.]. — М.: Издательский дом “Панорама”, 2010. — 816 с.

4. Тутельян, В. А. Биологически активные компоненты питания кардиологических больных / В. А. Тутельян, А. В. Погожева, А. К. Батурин. — М.: СвР-АРГУС, 2012. — 380 с.

5. Микронутриенты в питании здорового и больного человека / В.А. Тутельян [и др.]. — М.: Колос, 2002, — 424 с.

6. Кароматов, И Д. Химический состав и лечебные свойства боярышника / И. Д. Кароматов, И. А. Жалилов // Биология и интегративная медицина. — 2019. — № 1 (29). — С. 109-126.

7. Магомедова, 3. М. Исследование фитохимического состава шиповника / 3. М. Магомедова, М. Г. Гасанова // Вестник Дагестанского государственного университета. Серия 1: Естественные науки. — 2016. — Т. 31. — № 2. — С. 54-59.

8. Богданова, Ю. С. Жимолость — перспективное сырье для получения продуктов функционального назначения / Ю. С. Богданова, С. И. Данилин // Приоритетные направления развития садоводства (I Потаповские чтения). — 2019. — С. 145-149.

9. Гуленкова, Г. С. Особенности биохимического состава плодов облепихи / Г. С. Гуленкова // Вестник Красноярского государственного аграрного университета. — 2013. — № 11. — С. 262-265.

10. Органолептический анализ. Идентификация и выбор дескрипторов для составления органолептического профиля при многостороннем подходе : 1БО 11035-94. Введ. 01.12.1994. — [Б. м .: б. и.], 1994. — 36 с.


Review

For citations:


Ryabova K.S., Pochickaya I.M., Alekseenko M.S. Potential of underused berry crops growing in the territory of the Republic of Belarus. Food Industry: Science and Technology. 2024;17(1):88-98. (In Russ.)

Views: 38


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-4794 (Print)