Preview

Food Industry: Science and Technology

Advanced search

Development of a sugar producing method based on scientific and technological aspects of purifying intermediate products of sugar production by use of electromembrane processing

Abstract

The article presents research on changes in the technological quality of intermediate products of sugar production and molasses as a result of electromembrane treatment, and an assessment of the efficiency of this treatment for various intermediate products of sugar production. Rational process parameters are proposed for various intermediate products: diffusion juice of different purification level, a mixture of syrup with purified juice (or intermediate syrup), second effluent of second massecuite and molasses.

About the Authors

O. K. Nikulina
RUE “Scientific and Practical Centre for Foodstuffs of the National Academy of Sciences of Belarus”
Belarus

Nikulina Oksana Konstantinovna - PhD (Engineering), Associate Professor, Head of the Research laboratory of sugar production 

29, Kozlova str., 220037, Minsk



M. R. Yakovleva
RUE “Scientific and Practical Centre for Foodstuffs of the National Academy of Sciences of Belarus”
Belarus

Yakovleva Maryia Romanovna - Master of technical science, Junior Researcher 

29, Kozlova str., 220037, Minsk



O. V. Koloskova
RUE “Scientific and Practical Centre for Foodstuffs of the National Academy of Sciences of Belarus”
Belarus

Koloskova Olga Viktorovna - PhD (Engineering), Associate Professor, Senior Researcher

29, Kozlova str., 220037, Minsk



O. V. Dymar
Representative office of MEGA a.s. in the Republic of Belarus
Belarus

Dymar Oleg Viktorovich - Engineer, Doctor of technical sciences, Professor, Technical director

5/2, Melezha str., room 1201, 220113, Minsk



References

1. Круглик, С. В. Об оптимизации технологии на отдельных стадиях производства сахара / С. В. Круглик // Сахар. — 2020. — №4. — С. 27-35.

2. Способ мембранно-ферментативной очистки диффузионного сока с использованием cross flow ультрафильтрации и упрощённой дефекосатурации / С. Л. Филатов, С. М. Петров, Н. М. Подгорнова [и др.] // Сахар. — 2020. — №3. — С. 9-15.

3. Боннанфан, Ф. Принципы очистки соков сахарной свёклы / Ф. Боннанфан // Сахар. — 2019. — №5. — С. 16-27.

4. Интенсификация известково-углекислотной очистки диффузионного сока / Ю. И. Зелепукин, В. А. Голыбин, В. А. Федорук, С. Ю. Зелепукин // Сахар. — 2016. — №1. — С. 40-43.

5. Штангеев, В. О. Очистка густых полупродуктов сахарного производства / В. О. Штангеев, Е. Н. Молодницкая, Л. С. Клименко // Сахар. — 2013. — №11. — С. 44-49.

6. Рудюк, Л. С. Ионообменные технологии в сахарной промышленности. Обессахаривание мелассы и декальцинация сока / Л. С. Рудюк, Д. Пайе, Ф. Бонненфан // Сахар. — 2018. — №4. — С. 26-27.

7. Инновационные технологии как основа устойчивого экономического развития свеклосахарного производства / С. Л. Филатов, С. М. Петров, Н. М. Подгорнова [и др.] // Сахар. — 2020. — №8. — С. 12-19.

8. Сапронов, А Р. Технология сахарного производства / А.Р. Сапронов. — Москва : Колос, 1999. — 494 с.

9. Савостин, А. В. Эффективность очистки сахаросодержащих растворов / А.В. Савостин, А.Н. Литош // Сахар. — 2006. — №8. — С. 33-35.

10. Очистка диффузионного сока в сахарном производстве / З.В. Ловкис [и др.]; под общ. ред. З.В. Ловкиса. — Минск: Беларус. навука, 2013. — 232 с. — (Настольная книга производственника).

11. Применение электродиализа для очистки диффузионного сока в сахарном производстве / О. К. Никулина [и др.] // Пищевая промышленность: наука и технологии. — 2021. — Т. 14, №3 (53). — С. 51–61.

12. Эффективные технологии производства свекловичного сахара / О.К. Никулина [и др.]. — Минск: ИВЦ Минфина, 2023. — 304 с.

13. Никулина, О. К. Использование электродиализа для повышения эффективности работы сахарных предприятий / О. К. Никулина // Весці Нацыянальнай акадэміі навук Беларусі. Серыя аграрных навук. — 2024. — Т. 62, №2. — С. 168–176. https://doi.org/10.29235/1817-7204-2024-62-2-168-176

14. Применение электромембранных методов обработки для очистки густых полупродуктов сахарного производства / О. К. Никулина, О. В. Дымар, О. В. Колоскова, М. Р. Яковлева // Сахар. — 2022. — №4. — С. 26-31.

15. Инструкция по химико-техническому контролю и учету сахарного производства: Утв. М-вом пищ. пром-ти СССР 27.07.81. — К.: ВНИИ сахарной промышленности, 1983. — 476 с.

16. Методы оценки технологических качеств сахарной свеклы с использованием показателей содержания калия, натрия и а-аминного азота, определенных в свекле и продуктах ее переработки / В.Н. Кухар [и др.] // Сахар. — 2019. — №1. — С. 18–36.

17. Чернявская, Л. И. Методы оценки качества свеклы, основанные на ее лабораторной переработке / Л.И. Чернявская // Сахар. — 2006. — №4. — С. 19–24.

18. Чернявская, Л. И. Методы оценки качества сахарной свеклы как сырья для получения сахара / Л.И. Чернявская // Сахар. — 2006. — №3. — С. 40–45.

19. Bertuzzi, S. Determinazione a: K, Na, azoto alfa-amminico in zueche-rificio, implecazioni tecnologiche / S. Bertuzzi, N. Zurlecla // Ind saccorif. iral. — 1988. — Vol. 81, №4. — P. 135–138.

20. Beziehungen zwieschen den Verhältnissen einiger Kationen und Anionen in der Zuckerrübe und deren grudlegenden qualitativen Merkmalen / A. Dandar [et al.] // C.I.T.S. — 1996. — S. 931–934.

21. Бугаенко, И. Ф. Общая технология отрасли: Научные основы технологии сахара: Учебник для студентов вузов / И.Ф. Бугаенко, В.И. Тужилкин. Ч.1. — СПб.: ГИОРД, 2007. — 512 с.

22. Физико-химические процессы сахарного производства / И. С. Гулый [и др.]. — М.: Агропромиздат, 1987. — 264 с.

23. Бугаенко, И. Ф. Принципы эффективного сахарного производства / И. Ф. Бугаенко. — М.: ООО «Инмашпроект», 2003. — 285


Review

For citations:


Nikulina O.K., Yakovleva M.R., Koloskova O.V., Dymar O.V. Development of a sugar producing method based on scientific and technological aspects of purifying intermediate products of sugar production by use of electromembrane processing. Food Industry: Science and Technology. 2024;17(3):17-23. (In Russ.)

Views: 42


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-4794 (Print)