Investigation of the possibility of developing a technology for honey drinks based on triticale malt
Abstract
Natural fermented drinks based on honey, containing a wide range of biologically active substances, make it possible to expand the assortment list of national products. It is promising to improve the assortment policy of the production of fermented beverages, as well as other food products, through the use of plant raw materials of Belarusian selection. The study of triticale malts, in order to expand the raw material base and the range of products, contributes to improving product quality, reducing the production cycle and reducing its cost. Triticale is a promising crop for the production of natural fermented beverages.
About the Authors
E. M. MorgunovaBelarus
Morgunova Elena Mikhailovna - PhD (Technical), Associate Professor, Chairman
93, Starovilensky Trakt St., 220053, Minsk
O. V. Vyshnikova
Belarus
Vyshnikova Olga Vladimirovna - Head of the Laboratory of Pilot Production
21А, Kalinin St., 222811, Maryina Gorka, Pukhovichi District, Minsk Region
References
1. О Доктрине национальной продовольственной безопасности Республики Беларусь до 2030 года: постановление Совета Министров Республики Беларусь, 15.01.2017 г. №962
2. Стратегия повышения качества и безопасности пищевой продукции в Республике Беларусь до 2030 года / З. В. Ловкис, Е. М. Моргунова, Е. З. Ловкис // Пищевая промышленность: наука и технологии. — 2017. — №1. — С. 8–17.
3. Микулинич, М. Л. Товароведно-технологические свойства солодовых и полисолодовых экстрактов (обзор) / М. Л. Микулинич, И. М. Абрамова С. Л. Масанский, Н. Ю. Азаренок // Вестник БГУТ. — 2021. –№1(30). — С. 3–7.
4. Рабочий план по подготовке и проведению весенних полевых работ на 2024 год / Министерство сельского хозяйства и продовольствия Республики Беларусь [Электронный ресурс]. — Режим доступа: https://docs.yandex.by/docs/view/vrp-vpr-2024.pdf. — Дата доступа: 24.05.2024.
5. George Clayton Cone Basics of Mead Fermentation by George Cone. The Basics of Mead Fermentation// Lalemend. — 2010. — №1.
6. Хорунжина, С. И. Биохимические и физико-химические основы технологии солода и пива / С. И. Хорунжина. — М.: Колос, 1999. — С. 307–312.
7. Белокурова, Е. С. Биотехнология продуктов растительного происхождения: учебное пособие / Е. С. Белокурова, О. Б. Иванченко. — Санкт-Петербург, 2019 — С. 232.
8. Коновалов, С. А. Биохимия бродильных производств / С. А. Коновалов, Е. В. Будницкая, И. Я. Веселов, А. К. Родопуло. — Москва, 1967. — С.200–205.
9. Тритикале — первая зерновая культура, созданная человеком / пер. с англ. М.Б. Евгеньева; под ред. и с предисл. Ю.Л. Гужова. — М.: Колос, 1972.
10. Куркиев, У. К. Технологические свойства пшенично-ржаных амфидиплоидов / У. К. Куркиев, Л. В. Семенова, П. Л. Мамошина // Тритикале. Изучение и селекция: материалы международного симпозиума. — Л.:ВИР, 1975. — 311 с.
11. Волкова, Т. Н. Оценка зараженности зерна ячменя и солода плесневыми грибами / Т.Н. Волкова // Пиво и напитки. — 2010. — №2. — С. 26–32.
12. Пак, О. В. Беларусь на втором месте в мировом рейтинге по посевным площадям тритикале [Электронный ресурс]. — Режим доступа: https://www.sb.by/articles/dvoynaya-sila-tritikale.html. — Дата доступа: 24.05.2024.
13. Помозова В. А. Новые виды медовых напитков / В.А. Помозова // Пиво и напитки. — 2001. — №2. — С. 74–75.
14. Производство слабоалкогольных сброженных напитков на основе меда / В. А. Помозова [и др.] // Совершенствование технологии и оборудования производства алкогольной, слабоалкогольной и безалкогольной продукции и методов анализа их качества: материалы международной научно-практической конференции. — Минск, 2004. — С. 53–55
Review
For citations:
Morgunova E.M., Vyshnikova O.V. Investigation of the possibility of developing a technology for honey drinks based on triticale malt. Food Industry: Science and Technology. 2024;17(3):69-75. (In Russ.)