Preview

Food Industry: Science and Technology

Advanced search

Analysis of the chemical composition of quinoa cereals

Abstract

The article presents the results of a study of the chemical composition of quinoa. It has been established that it has a significant protein content and a low amount of fat, which allows it to be classified as a healthy food product. Quinoa protein is distinguished by a high content of amino acids, including essential ones, especially leucine and lysine. The results of the study confirm the high biological value of quinoa and the possibility of using it as a basis for creating functional products.

About the Author

I.. M. Pochitskaya
RUE “Scientific and Practical Center for Foodstuffs of the National Academy of Sciences of Belarus”
Belarus

Pochitskaya Irina Mikhailovna — Doctor of Technical Sciences, Associate Professor, Chief Researcher — Head of Research Sector of the Republican Control and Testing Complex for Food Quality and Safety

Kozlova St., 29, 220037, Minsk



References

1. Киноа [Электронный ресурс] // Киноа — Режим доступа: https://ru.wikipedia.org/wiki/Киноа. — Дата доступа: 15.12.2024.

2. Султанова, З. С. Возделывание киноа в условиях Южного Приаралья / З. С. Султанова, К. Н. Тодерич // Science Review. — 2019. — 8(25). — С. 16-18.

3. Organic Quinoa: a global emerging growing market: [Электронный ресурс] // — Режим доступа: https://www.bioecoactual.com/en/2021/04/27/organic-quinoa-global-emerging-growing-market/ — Дата доступа: 15.12.2024.

4. Wang, S. Formulation and quality attributes of quinoa food products / S. Wang, F. Zhu // Food and Bioprocess Technology. — 2016. — №9. — Р. 49–68.

5. Мu, Н. Research Progress of Quinoa Seeds (Chenopodium quinoa Wild.): Nutritional Components, Technological Treatment, and Application / H. Mu, S. Xue, Q. Sun [et. аl.] // Foods. — 2023. — 12(10): 2087.

6. Filho, A. M. М. Quinoa: Nutritional, functional, and antinutritional aspects / А. М.М. Filho, M.R. Pirozi, J.T.D.S. Borges Q. Sun [et. аl.] // Food Sci. Nutr. — 2017. — №57. — Р.1618–1630.

7. Елисеева, Л. Г. Исследование жирнокислотного состава семян киноа различных торговых марок / Л. Г. Елисеева, Е. В. Жиркова, Д. С. Кокорина // Матер. межд. науч.-практ. конф. посвящ. памяти В. М. Горбатова. — 2018. — С. 79-80.

8. Yao, Y. Anti-inflammatory activity of saponins from quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) seeds in lipopolysaccharide-stimulated RAW 264.7 macrophages cells / Y. Yao, X. Yang, Z. Shi, G. Ren // J. Food Sci. — 2014. — 79(5). — Р. 1018-1023.

9. Chen, X. Assessment and comparison of nutritional qualities of thirty (Chenopodium quinoa Willd.) seed varieties. / X. Chen, Y. Y. Zhang, B. E. Cao [et. аl.] // Food Chemistry-X. — 2023. — Р. 19.

10. Pereira, E. Chemical and nutritional characterization of Chenopodium quinoa Willd (quinoa) grains: a good alternative to nutritious food / E. Pereira, C. Encina-Zelada, L. Barros [et. аl.]. // Food Chemistr. — 2019. — 280. — Р. 110 — 114.

11. Tang, Y. Phytochemicals in quinoa and amaranth grains and their antioxidant, anti-inflammatory, and potential health beneficial effects: A review / Y. Tang, R. Tsao // Molecular Nutrition & Food Research. — 2017. — 1(7): 1600767.

12. Majnooni, M. B. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36984763// Inhibiting Angiogenesis by Anti-Cancer Saponins: From Phytochemistry to Cellular Signaling Pathways // M. B. Majnooni, S. Fakhri, S. M. Ghanadian [et. аl.] // Metabolites. — 2023. — 3(3): 323.

13. Zhong, L. Quinoa Ameliorates Hepatic Steatosis, Oxidative Stress, Inflammation and Regulates the Gut Microbiota in Nonalcoholic Fatty Liver Disease Rats / L. Zhong, W. Lyu, Z. Lin [et. аl.] // Foods. — 2023 Apr 25. — 12(9): 1780.

14. Киноа — польза и вред — [Электронный ресурс]. — Режим доступа: https://www.mir-krup.ru/polezno/kinoa/kinoa-polza-i-vred/. — Дата доступа: 15.12.2024г.

15. Маркова, Ю. М. Зерновые продукты из амаранта, киноа и гречихи: роль в питании человека и поддержании кишечного микробиома / Ю. М. Маркова, Ю. С. Сидорова // Вопросы питания. — 2022. — Т. 91, № 6. — С. 17 — 29.

16. Hu, Y. Chemical characterization, antioxidant, immune regulating and anticancer activities of a novel bioactive polysaccharide from Chenopodium quinoa seeds / Y. Hu, J. Zhang, L. Zou [et. аl.] // International Journal of Biological Macromolecules, 2017. — 99. — Р.622–629.

17. Yao, Y. Antioxidant and immunoregulatory activity of polysaccharides from quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) / Y. Yao, Z. Shi, G. Ren // International Journal of Molecular Sciences, 2014. — 15(10). — Р. 19307–19318.

18. Xue, P. Reducing the damage of quinoa saponins on human gastric mucosal cells by a heating process / P. Xue, L. Zhao, Y. J. Wang [et. аl.] // Food Sci. Nutr. — 2019. — 8(1). — Р.500–510.

19. Lin, B. In vivo acute toxicity and mutagenic analysis of crude saponins from Chenopodium quinoa Willd husks / B. Lin, X. Qi, L. Fang [et. аl.] // RSC Adv. 2021. — №26;11(8). — Р.4829–4841.

20. Орлова, Т. В. Сапонины квиноа (Сhenopodium quinoa Willd): строение, очистка, биоактивная роль и применение в пищевой промышленности: обзор / Т. В. Орлова // Ползуновский вестник. 2020. — № 3. — С. 16-23.

21. Maldonado-Alvarado, P. Effect of Germination on the Nutritional Properties, Phytic Acid Content, and Phytase Activity of Quinoa (Chenopodium quinoa Willd) / P. Maldonado-Alvarado, D. J. Pavón-Vargas, J. Abarca-Robles, [et. аl.] // Food. — 2023. — 12(2):389.

22. Крупа киноа. Технические условия ГОСТ 35051-2023. — Введ. 01.01.2025. — Минск : Гос. комитет по стандартизации РБ, 2024. — С. 12.

23. Продукты переработки плодов и овощей, консервы мясные и мясорастительные. Метод определения жира ГОСТ 26183-84 — Взамен ГОСТ 8756.21-70; Введ. 1985-07-01.-М.: Изд-во стандартов, 1984. — С. 5

24. Корма, комбикорма, комбикормовое сырье. Методы определения содержания азота и сырого протеина ГОСТ 13496.4-2019. — Взамен ГОСТ 13496.4 — 93. — Введ. 01.08.2020.-М.: Стандартинформ, 2019. — С. 22

25. Метод по определению аминокислот в продуктах питания с помощью высокоэффективной жидкостной хроматографии : МВИ.МН 1363-2000 : утв. Гл. гос. санитар. врачом Респ. Беларусь 14.07.00. — Минск : [б. и.]. — 2000. — С. 23.

26. МУК 4.1.1482-2003. Определение содержания химических элементов в диагностируемых биосубстратах, поливитаминных препаратах с микроэлементами, в биологически активных добавках к пище и в сырье для их изготовления методом атомной эмиссионной спектрометрии с индуктивно связанной аргоновой плазмой. — Москва: Минздрав России –2003. — С. 28

27. Chen, Z. J.(2020). Comparative of 7 different varieties of Chenopodium quinoa / Z. J. Chen, C. S. Liao// Science and Technology of Food Industry, 2020. — 41(23). — Р. 266–271. https://doi.org/10.13386/j.issn1002-0306.2020020197

28. Tang, Y.-M. A comparative analysis of the nutrient and phytochemical richness among different varieties of quinoa in China / Y.-M. Tang, Yi-Zhi Liu, Y.-H. Zhang [et. аl.]. // Food Science& Nutrition. — 2024. — Volume12, Issue 6/ — P. 4473-4485.

29. Щеколдина, Т. В. Изучение биологической ценности семян квиноа (chenopodium quinoa willd.) для создания специализированных продуктов питания / Т. В. Щеколдина, Е. А. Черниховец, А. Г. Христенко // Техника и технология пищевых производств. — 2016. — Т. 42. № 3. — С. 90-97.

30. Кольман Я., Рем К.-Г. Наглядная биохимия. — М.: Мир, 2000. — С.469

31. Dietary protein quality assessment in human nutrition: report of an FAO Expert Consultation March 31 — April 2, 2011. Auckland, 2013. — Р. 68.

32. Пищевая продукция в части маркировки: Технический Регламент Таможенного Союза: ТР ТС 022/2011 — Введ. 01.07.2013. — Минск: БелГИСС: Белорус. гос. ин-т стандартизации и сертификации, 2012. — С. 18.

33. Санитарные нормы и правила «Требования к питанию населения: нормы физиологических потребностей в энергии и пищевых веществах для различных групп населения Республики Беларусь», утв. постановлением Министерства здравоохранения Республики Беларусь от 20.11.2012 №180.–Минск: Минздрав РБ, 2012. — С. 21.


Review

For citations:


Pochitskaya I.M. Analysis of the chemical composition of quinoa cereals. Food Industry: Science and Technology. 2025;18(1):58-64. (In Russ.)

Views: 11


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-4794 (Print)