Preview

Food Industry: Science and Technology

Advanced search

To the calculation of closed hydrotransport of semifinished products and products

Abstract

New scientific data are presented for the transportation of semi-finished products and products through closed pipelines when the mixture is saturated with bubbles of dissolved and undissolved air. It is proposed to use an additional coefficient of mixture heterogeneity when calculating losses along the length of the pipeline.
The given friction coefficients and the calculation and justification methods for the parameters can be used in design calculations of hydrotransport installations.

About the Author

Z. V. Lovkis
RUE “Scientific and Practical Center for Foodstuffs of the National Academy of Sciences of Belarus”
Belarus

Lovkis Zenon Valentinovich, Academician of the National Academy of Sciences of Belarus, Doctor of Technical Sciences, Professor, Honored Scientist of the Republic of Belarus, Chief Researcher

29, Kozlova str., 220037, Minsk



References

1. Ловкис, З. В. Гидравлика: учеб. пособие / З. В. Ловкис. — Минск : Беларус. навука, 2012. — С. 439.

2. Ловкис З. В. Экспериментальное определение параметров системы гидротранспорта плодоовощного сырья / З. В. Ловкис. — Доклады НАН Беларуси. — 2023. — Т. 67, №1. — С. 83–88.

3. Ловкис, З. В. Детское питание: наука, технологии, продукты: [монография] / З. В. Ловкис. — Минск: ИВЦ Минфина, 2023. — С. 355.

4. Ловкис, З. В. Гидравлика : учебное пособие / З. В. Ловскис, Б. А. Карташов, П. В. Лаврухин. — Ростов н/Д : Феникс, 2019. — С. 383.

5. Гиршфельдер, Дж. Молекулярная теория газов и жидкостей: пер. с англ. / Дж. Гиршфельдер, Ч. Кертисс, Р. Берд; Под ред. Е. В. Ступоченко. — Москва : Изд-во иностр. лит., 1961. — С. 929.

6. Хаймович Е. М. Гидроприводы и гидроавтоматика станков / Е. М. Хаймович. — Москва: Южное отделение машгиза, 1959. — С. 551.


Review

For citations:


Lovkis Z.V. To the calculation of closed hydrotransport of semifinished products and products. Food Industry: Science and Technology. 2025;18(1):65-69. (In Russ.)

Views: 8


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-4794 (Print)